iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Keczup z pieczonej papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Keczup i nie keczup, bardziej aromatyczny sos, ale bardzo smaczny u mnie dziewczyny jedzą go do zapiekanek lub smarując wędlinę na kanapkach.

Keczup z pieczonej papryki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Keczup z pieczonej papryki

 

Sposób przygotowania:

Keczup z pieczonej papryki

ETAP 1:

Keczup z pieczonej papryki
Paprykę opiec w piekarniku i obrać ze skórki.

Paprykę ułożyć na blaszce i opiec w piekarniku nagrzanym do 200st około 30 minut po tym czasie zamknąć szczelnie w pojemniku lub foliowym worku i odstawić do wystudzenia, następnie obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki.

ETAP 2:

Keczup z pieczonej papryki
Wszystkie pomidory obrać i pokroić na ćwiartki.

Pomidory naciąć na czubku, przelać wrzątkiem i obrać ze skórek, pokroić na ćwiartki

ETAP 3:

Keczup z pieczonej papryki
Jabłka najlepiej kwaśne tutaj pasują.

Jabłka obrać i też pokroić na ćwiartki,

ETAP 4:

Keczup z pieczonej papryki
Cebulę i pozostałe składniki zeszklić na oleju.

Jabłka obrać i też pokroić na ćwiartki, a cebulę w piórka i seler w kostkę.

W garnku podgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę razem z selerem, dodać jabłka i pomidory oraz czosnek dosypać wszystkie przyprawy ( liście i ziele angielskie zawinąć w gazę ), gotować godzinę od czasu do czasu mieszając.

ETAP 5:

Keczup z pieczonej papryki

Po upływie godziny dodać paprykę i gotować kolejne 2 godziny teraz wyjąć gazę z przyprawami i całość dokładnie zmiksować, następnie postawić na malutkim palniku i mieszając odparować do odpowiedniej gęstości. Kiedy keczup osiągnie odpowiednią gęstość dodać ocet i musztardę, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.

ETAP 6:

Keczup z pieczonej papryki

Gorący przełożyć do małych słoików i odstawić do góry dnem do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu.


Tagi:

papryka