nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Puszyste, dość szybkie w przygotowaniu ciasto pełne różnorakich, pysznych bakalii.

Keks

Składniki:

Keks

 

  • 150g masła
  • 150g cukru pudru plus trochę do oprószenia po wierzchu
  • 160g mąki
  • różnorodnych bakalii (dodałam orzechy włoskie, orzechy laskowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, kandyzowanego ananasa, pokrojoną morelę)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu (można zastąpić sokiem z cytryny)

Sposób przygotowania:

Keks
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do dowolnego naczynia, miski. Białka jaj oddzielić od żółtek. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie do utartych składników dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Na sam koniec miksowania dodać spirytus (lub sok z cytryny) oraz bakalie i miksować całość jeszcze przez chwilę na niedużych obrotach miksera. Ubić pianę z białek. Sztywną pianę wmieszać delikatnie za pomocą łyżki do wcześniej zmiksowanych składników. Niedużą blaszkę, keksową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać surowe ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec keks niecałą godzinę (50 - 55 minut) do tak zwanego "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem po wierzchu.