Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Keks bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uwielbiam piec keksy z dużą ilością bakalii

Keks bakaliowy

Składniki:

Keks bakaliowy

 

  • 30 dag mąka,
  • 20 dag masło,
  • 20 dag cukier puder,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 10 dag rodzynki,
  • 3 łyżki skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 5 dag orzechy siekane,
  • 5 dag migdały siekane,
  • 5 dag śliwki suszone siekane,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Keks bakaliowy
Bakalie, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Masło ucierać z cukrem pudrem dodając stopniowo jajka. Do masy dodać mąkę i wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 45 minut.