Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Keks bakaliowy Anny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny deser do kawy lub herbaty

Keks bakaliowy Anny

Składniki:

Keks bakaliowy Anny

 

Sposób przygotowania:

Keks bakaliowy Anny
Najpierw przygotowujemy bakalie. Migdały sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Rodzynki, daktyle i morele również sparzyć (każde osobno). Daktyle i morele kroimy na drobne kawałki. 7 żółtek i 3 jajka całe ucieramy z cukrem. Ucierając dalej dodajemy margarynę. Następnie przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy parę kropli olejku migdałowego, orzechy siekane, migdały, rodzynki, daktyle, morele. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mieszamy delikatnie pianę z masą. Wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i wierzch posypujemy cukrem pudrem.