czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Keks bananowy z morelami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

W dzieciństwie jadłam bardzo pyszny keks. Postanowiłam odtworzyć ten smak i powstał mi oto taki smaczny cud.

Keks bananowy z morelami

Składniki:

Keks bananowy z morelami

 

Sposób przygotowania:

Keks bananowy z morelami
Margarynę przełożyc do garnka, stopi-, zdjąć z ognia. Dodać cukier, dobrze wymieszać i przestudzić. Wbić jajka, dodać mleko, wymieszać. Owoce pokroić w kostkę, zmieszać z sokiem z cytryny i cynamonem oraz połową płatków migdałowych, następnie dodać do ciasta. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem. Dokładnie wymieszać. Foremkę keksówkę dł. 23cm natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylać ciasto, wierzch posypać resztą płatków migdałowych. Piec ok. 45 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.