Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Keks biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki biszkoptowy keks z bakaliami. Idealny do porannej lub popołudniowej kawki. Polecam wielbiciela słodkości.

Keks biszkoptowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks biszkoptowy

 

  • 5 jajek
  • 250 g mąki + do obsypania bakalii
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szkl rumu
  • 200 g bakalii
  • cukier pudre

Sposób przygotowania:

Keks biszkoptowy
Bakalie pokroić na kawałki i namoczyć w rumie. Odstawić na 2 h. Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1 łyżkę octu . Białka ubić na sztywna pianę i wymieszać z żółtkami dodać mąkę.

Bakalie odsączyć , oprószyć mąką i wrzucić do ciasta. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 50 minut.

Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Keks biszkoptowy
Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1 łyżkę octu .
Keks biszkoptowy
Białka ubić na sztywna pianę i wymieszać z żółtkami dodać mąkę.
Keks biszkoptowy
Bakalie pokroić na kawałki i namoczyć w rumie następnie odsączyć i oprószyć mąką
Keks biszkoptowy
Bakalie wymieszać z ciastem , ciasto przelać do blachy i upiec