xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Keks ciasto bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Keks z mieszanką bakalii wszystkim kojarzy się z świątecznymi wypiekami, u mnie też gościł na świątecznym stole - tym razem własnoręcznie zrobiony.

Keks ciasto bakaliowe                 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Keks ciasto bakaliowe

 

  • 450g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 250g drobnego cukru
  • 120g margaryny
  • szklanka mleka
  • 200g różnych bakalii, użyłam gotowej mieszanki keksowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Keks ciasto bakaliowe
Margarynę roztopiłam w kąpieli wodnej, po czym utarłam ją z cukrem. Kiedy nieco przestygła wbiłam do niej jaja i ponownie utarłam na jednolitą masę. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, mieszałam do osiągnięcia jednolitej masy. Do ciasta dodałam bakalie, wmieszałam je w ciasto, po czym ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 180'C. Keks po upieczeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Keks ciasto bakaliowe
Wymieszane składniki na ciasto przelewamy do formy i pieczemy