Keks drożdżowy

Ciasta « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Keks drożdżowy offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1742
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Keks drożdżowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Keks drożdżowy do kawki................


trudność: łatwe
czas:

Keks drożdżowy - SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szk oleju
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • 1 szk mleka
  • 3 garście czipsów bananowych
  • 2 garście mieszanki żurawina z orzechami i migdałami
  • 2 garście rodzynek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki granulowanego kakao
  • 3 łyżki przegotowanej wody

Keks drożdżowy - PRZYGOTOWANIE:

Cukier, jajka, olej i drożdże rozmieszać. Dodać lekko podgrzane mleko. Wszystko połączyć mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać mąkę i znowu mieszać. Na koniec dodać czipsy bananowe, mieszankę żurawiny, rodzynki i delikatnie wymieszać ciasto. Do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia wyłożyć masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Po upływie tego czasu wstawić foremki do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni, czas 50 minut. Po upieczeniu przestudzone ciasto posmarować lukrem zrobionym z wody, kakao i cukru pudru.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Keks drożdżowy (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2010-09-13 20:29
Nie robiłam drożdżowego z olejem, bardzo mnie zaciekawiłaś.Wypróbuję, bo apetycznie wygląda.5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik z figami Jagodowa straciatella Keks jogurtowy z czekoladą
Czekoladowa wisienka Snikersowy sernik Drożdżowa tarta z serem i owocami
Puszyste ciasto z malinami i galaretką Ciasto z cukinią Sernik brzoskwiniowy z winogronami
Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką Ciasto na drożdżówki Sernik na zimno

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane