zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1999]

Keks drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Keks drożdżowy do kawki................

Keks drożdżowy

Składniki:

Keks drożdżowy

  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szk oleju
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • 1 szk mleka
  • 3 garście czipsów bananowych
  • 2 garście mieszanki żurawina z orzechami i migdałami
  • 2 garście rodzynek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki granulowanego kakao
  • 3 łyżki przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Keks drożdżowy

Cukier, jajka, olej i drożdże rozmieszać. Dodać lekko podgrzane mleko. Wszystko połączyć mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać mąkę i znowu mieszać. Na koniec dodać czipsy bananowe, mieszankę żurawiny, rodzynki i delikatnie wymieszać ciasto. Do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia wyłożyć masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Po upływie tego czasu wstawić foremki do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni, czas 50 minut. Po upieczeniu przestudzone ciasto posmarować lukrem zrobionym z wody, kakao i cukru pudru.