Keks drożdżowy Milutkiej
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta bożonarodzeniowe

Drożdżowe « poprzedni | następny »
2milutka - Przepis na: Keks drożdżowy Milutkiej offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 962
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Keks drożdżowy Milutkiej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Na święta dla tych którzy nie przepadają za sernikami, makowcami i kolorowymi ciastami z kremem


trudność: łatwe
czas:

Keks drożdżowy Milutkiej - SKŁADNIKI:

  • Składniki na keksówkę 39/12
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 gr rodzynek
  • 1 opakowanie mieszanki keksowej 100 gr
  • 40 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki margaryny Palmy
  • szczypta soli
  • 50 gr skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • 1 jajko do posmarowania ciasta.

Keks drożdżowy Milutkiej - PRZYGOTOWANIE:

Robimy zaczyn: Mleko podgrzewamy aby było ciepłe ( nie za gorące bo drożdże się zaparzą) wkruszamy drożdże posypujemy łyżką mąki zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę ,cukier , szczyptę soli,wbijamy jaja dodajemy zaczyn i wszystko ręką ugniatamy ciasto. Zostawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.Następnie gdy podrośnie wsypujemy mieszankę bakaliową i znów zagniatamy wszystko razem ,wykładamy na blaszkę i zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia na koniec smarujemy rozkłóconym jajkiem,i pieczemy w temp 170 * 30-35 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Keks drożdżowy Milutkiej (strona 1 z 1)  
Bo

Bo
offline

2012-12-14 17:58
Pięknie wygląda Twój keks :))
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-12-14 20:57
Bo napisał(a):

Pięknie wygląda Twój keks :))

Dziękuję Bo:)..tak samo smakuje..:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Drożdżówki z serem Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Chałka z foremki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Brioszka dyniowa Hamburgerowe bułki z sezamem
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Drożdżówki z dżemem jagodowym Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżowiec ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane