Keks drożdżowy Milutkiej
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta bożonarodzeniowe

Drożdżowe « poprzedni | następny »
2milutka offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 968
zdjęcia: 1 z 5
Keks drożdżowy Milutkiej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Na święta dla tych którzy nie przepadają za sernikami, makowcami i kolorowymi ciastami z kremem


trudność: łatwe
czas:

Keks drożdżowy Milutkiej - SKŁADNIKI:

Keks drożdżowy Milutkiej - PRZYGOTOWANIE:

Robimy zaczyn: Mleko podgrzewamy aby było ciepłe ( nie za gorące bo drożdże się zaparzą) wkruszamy drożdże posypujemy łyżką mąki zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę ,cukier , szczyptę soli,wbijamy jaja dodajemy zaczyn i wszystko ręką ugniatamy ciasto. Zostawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.Następnie gdy podrośnie wsypujemy mieszankę bakaliową i znów zagniatamy wszystko razem ,wykładamy na blaszkę i zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia na koniec smarujemy rozkłóconym jajkiem,i pieczemy w temp 170 * 30-35 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Keks drożdżowy Milutkiej (strona 1 z 1)  
Bo

Bo
offline

2012-12-14 17:58
Pięknie wygląda Twój keks :))
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-12-14 20:57
Bo napisał(a):

Pięknie wygląda Twój keks :))

Dziękuję Bo:)..tak samo smakuje..:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Dyniowe buchty z marmoladą Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Drożdżówki z serem Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Chałka z foremki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Brioszka dyniowa Hamburgerowe bułki z sezamem
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane