2milutka

2milutka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1116]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Keks drożdżowy Milutkiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na święta dla tych którzy nie przepadają za sernikami, makowcami i kolorowymi ciastami z kremem

Keks drożdżowy Milutkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks drożdżowy Milutkiej

Sposób przygotowania:

Keks drożdżowy Milutkiej

Robimy zaczyn: Mleko podgrzewamy aby było ciepłe ( nie za gorące bo drożdże się zaparzą) wkruszamy drożdże posypujemy łyżką mąki zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę ,cukier , szczyptę soli,wbijamy jaja dodajemy zaczyn i wszystko ręką ugniatamy ciasto. Zostawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.Następnie gdy podrośnie wsypujemy mieszankę bakaliową i znów zagniatamy wszystko razem ,wykładamy na blaszkę i zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia na koniec smarujemy rozkłóconym jajkiem,i pieczemy w temp 170 * 30-35 minut.