bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Keks herbaciany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciekawy herbaciany keks na świateczny stół wg edysi79 "Przy kuchennym stole"

Keks herbaciany

Składniki:

Keks herbaciany

 

  • filiżanka zimnej, mocnej herbaty (użyłam earl grey) taka większa filizanka
  • 250 g bakalii (uzyłam rodzynek, kandyzowanego ananasa, skorke pomarańczowa, kandyzowane wisnie, suszone morele)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Keks herbaciany
Do małej miseczki wsypać bakalie, wymieszać i zalać zimną herbatą. Odstawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia bakalie odsączyć, herbatę zostawić. Jajka ubić z cukrem i nadal ucierając stopniowo dodawać odłożoną herbatę na
przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na końcu wsypać bakalie i wymieszać dokładnie łyżką.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy w kształcie wieńca o średnicy 24 cm albo keksówce. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 1 godziny.Po ostudzeniu i wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem.

żródło: http://przystole.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?1,1