kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Keks makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

JEST BARDZO SMACZNE KEKS MAKOWY

Keks makowy

Składniki:

Keks makowy

 

  • mak 25 dag
  • cukier 20 dag
  • jajka 6 całe
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • bułka tarta 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Keks makowy
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mak sparzony i przepuszczony 2 razy przez maszynkę z gęstym sitkiem. W końcu dodaj pianę z białek i tartą bułkę oraz cukier waniliowy. Możesz też dodać 5 dag rodzynków. Wyłóż do podłużnej wąskiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i piecz ok. 30 minut w dość gorącym piekarniku.