Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Keks makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Keks idealny na podwieczorek

Keks makowy

Składniki:

Keks makowy

 

  • 30 dag mak,
  • 25 dag cukier,
  • 7 szt jajka,
  • 3 łyżki bułka tarta,
  • 1/2 łyżeczki aromat arakowy,
  • 5 dag smażona skórka pomarańczowa,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1/2 szkl orzechy włoskie siekane,
  • tłuszcz do formy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Keks makowy
Mak sparzyć, ostudzić i 2 razy przemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać przemielony mak, bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do formy keksowej, posmarowanej tłuszczem. Piec w temp 180 stopni około 30 min