VITA

VITA

Szef Kuchni
[Przepisów: 10]

Keks marcepanowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten przepis skradnie serce każdego łasucha! Pyszny keks z lekką nutą marcepanu - przygotuj dla swoich bliskich słodką niespodziankę w te święta!

Keks marcepanowy

Składniki:

Keks marcepanowy

 

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • laska wanilii
  • 2 łyżki agaru
  • 150 g gotowej masy marcepanowej
  • sok i skórka z pomarańczy i cytryny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 szklanki bakalii (suszonych moreli, śliwek, fig, daktyli itp.)
  • szklanka mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Keks marcepanowy
1. Laskę wanilii sparz, natnij, pokrój na kilka kawałków i zmiksuj w blenderze na proszek. Przełóż wanilię do miseczki i wrzuć do blendera większe bakalie. Chwilę miksuj, by tylko je rozdrobnić.

2. Mąkę wymieszaj z wanilią, cynamonem i skrobią oraz skórkami otartymi z wyszorowanych i sparzonych owoców. Dodaj agar oraz bakalie i pokrojony w kostkę marcepan (warto go wcześniej schłodzić).

3. W drugiej misce wymieszaj mleko z olejem i sokiem z cytryny i pomarańczy. Wlej całość do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Piecz w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij, gdy ostygnie.

RADA VITY:
- Jeśli dodasz do keksu jedno starte jabłko, będzie bardziej wilgotny.
- Ksylitol to naturalny słodzik, sprawdzający się w wypiekach, bo nie zmienia smaku ciast. U osób o wrażliwych jelitach może jednak powodować wzdęcia - wtedy lepiej zastąpić go tagatozą.