Keks marchwiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczny warzywny keks marchwiowy

Keks marchwiowy

Składniki:

Keks marchwiowy

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/5 torebki przyprawy korzennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 szklanki drobno utartej marchwi
  • 1/2 szklanki bakalii

 

Sposób przygotowania:

Keks marchwiowy
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,sodą,solą i przyprawą korzenną.Zmiksować olej z cukrem i dalej miksując dodawać po 1 jajku.
Gdy masa stanie się puszysta,dodać cukier waniliowy,mąkę i utartą marchew,a na końcu bakalie.Ciasto wylać do dwóch posmarowanych masłem i posypanej bułką tartą blach keksowych,piec w temp.180 sc około 40 minut.