SUPERPRZEPIS

Keks marmurkowy

  • 9
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Keks marmurkowy Więcej zdjęć (4)

Łatwe szybkie ciasto w sam raz gdy spodziewamy się nie zapowiedzianych gości,do herbaty pasuje doskonale.

Składniki:

Keks marmurkowy

 

  • 5 jaj
  • 15 dag cukru
  • 30 dag mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 15 dag śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonej skórki pomarańczowej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Keks marmurkowy
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy na puszystą pianę osobno z cukrem i cukrem waniliowym,nie przerywając ucierania wlewamy cienkim strumieniem olej a następnie dodajemy śmietanę,oraz po łyżce mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia,wsypać mieloną skórkę pomarańczową pod koniec dodajemy stopniowo pianę z białek miksując na najniższych obrotach aby nie utracić struktury piany.Z ciasta odlać 1/3 objętości i dodać kakao zmiksować.Do pozostałego dodać budyń i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylewamy na przemian jasne i ciemne do natłuszczonej podłużnej foremki keksowej lub wyłożonej pergaminem o wym 12/ 29 cm wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 45 minut w temp 170*c. Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Keks marmurkowy
białka do ciasta ubijamy z solą na sztywno
Keks marmurkowy
żółtka ubijamy z cukrami na pianę dodajemy olej
Keks marmurkowy
mieszamy z mąką oddzielamy na ciasto jasne i ciemne,wlewamy na przemian do formy i pieczemy

Tagi:

keks ciasto