msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Keks moCno bakaliowy.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Keks po upieczeniu musi skruszeć min. tydzień w chłodnym miejscu.Jest to przepis oparty na przepisie Macieja Kuronia na Keks angielski.

Keks moCno bakaliowy.

Składniki:

Keks moCno bakaliowy.

 

  • 10 dag masła prawdziwego
  • 1 szklanka miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 płaska łyżka kakao
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 50 ml śliwowicy lub nalewki ze śliwek (ew . rumu)
  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki utłuczonych goździków
  • 15 dag pokrojonych suszonych daktyli
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 15 dag ananasa kandyzowanego-najlepiej kolorowego
  • 10 dag kandyzowanej skórki cytronu w kostkach
  • 10 dah kandyzowanej skórki pomarańczy w kostkach
  • 15 dag suszonych moreli, pokrojonych
  • 15 dag rodzynek
  • 15 dag orzechów włoskich- lekko pokruszonych
  • 1 lukier żółty dr.Oetkera

Sposób przygotowania:

Keks moCno bakaliowy.
Miód, masło i cukier mocno podgrzać, prawie do zagotowania.Wystudzić.Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao,cynamon,imbir,skórkę z cytryny,jajko i wystudzony miód.Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy.Wstawiamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i wynosimy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy dwie średniej wielkości keksówki, wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto i pieczemy ok.1-1,5 godz w 150 stopniach (termoobieg). Po wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i wynieść w chłodne miejsce na ok. tydzień. Przed podaniem dekorujemy lukrem lub polewą i ew. dekorujemy posypką.