Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Keks świąteczny z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Keks jest pysznym ciastem i ma swoje zasłużone miejsce wśród świątecznych wypieków. Nie powinno go zabraknąć, podobnie jak makowca.

Keks świąteczny z morelami

Składniki:

Keks świąteczny z morelami

 

  • masło lekko solone : 250 gramów
  • mąka pszenna tortowa : 260 gramów
  • jajka duże : 4 sztuki
  • cukier kryształ : 200 gramów
  • cukier waniliowy: 5 łyżek
  • śmietana 12 % lub 18% : 1 łyżka
  • soda oczyszczona: 0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia : 1 łyżka
  • ekstrakt lub aromat waniliowy : 1 łyżka
  • aromat migdałowy, rumowy lub arakowy: 0, 5 łyżeczki
  • suszone morele : 100-120 g
  • rodzynki hetmańskie : 50 gramów
  • suszone owoce żurawiny : 50 gramów
  • mak : 4 łyżki
  • Do posypania :
  • cukier puder : 1-2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Keks świąteczny z morelami
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia oczyszczoną przesiać przez sitko. Masło rozpuścić, wystudzić. Rozpuszczone masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać aromaty , dodać jajka, zmiksować na średnich obrotach. Dodać śmietanę, połączyć. Do masy wsypać przesiane suche składniki i mak , wymieszać. Bakalie obtoczyć starannie w mące pszennej, wrzucić do masy, wymieszać .Ciasto przelać do 2 prostokątnych 23 cm aluminiowych foremek keksowych. Piec 55 minut w temp. 175 stopni C. Podczas pieczenia wstawić do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. Keksy posypać cukrem pudrem.