Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Keks wg Mojej M....

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny keks z mnóstwem bakalii

Keks wg Mojej M.... Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Keks wg Mojej M....

 

Sposób przygotowania:

Keks wg Mojej M....
Wszystkie bakalie z wyjątkiem rodzynek i żurawiny kroimy w drobną kostkę. Miękkie masło lub dobrą margarynę miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do tłuszczu zmiksowanego z cukrem i dalej miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pokrojone bakalie wraz z rodzynkami i żurawiną obtaczamy w pół szklanki mąki, a pozostałą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do zmiksowanych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, wsypujemy obtoczone w mące bakalie i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do dwóch średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Po wystygnięciu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Keks wg Mojej M....
Miękkie masło lub dobrą margarynę miksujemy z cukrem i cukrem pudrem.
Keks wg Mojej M....
pozostałą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do zmiksowanych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy,
Keks wg Mojej M....
wsypujemy obtoczone w mące bakalie i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do dwóch średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.