zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Keks wg Zub3r'a

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do przygotowania keksu można używać ulubionych bakalii. Ja dodałem rodzynki, orzechy ziemne i suszone morele.

Keks wg Zub3r'a Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks wg Zub3r'a

 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • cytryna
  • 150 g rodzynek
  • 50 g orzechów
  • 100 g moreli suszonych
  • 2 łyż kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

 

Sposób przygotowania:

Keks wg Zub3r'a
Rodzynki i skórkę pomarańczową wsypujemy do miski. Morele i orzechy kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do rodzynek. Do bakalii dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Margarynę ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajka, skórkę otartą z cytryny i wyciskamy sok z cytryny. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie. Ciasto przekładamy do podłużnej formy. Pieczemy ok 1 godzinę i 10 minut. Smacznego!
Keks wg Zub3r'a
Bakalię dokładnie mieszamy z jedną łyżką mąki.
Keks wg Zub3r'a
Maragarynę ucieramy z cukrem, jajkami i cytryną.
Keks wg Zub3r'a
Na koniec do ciasta dodajemy bakalię i mieszamy.
Keks wg Zub3r'a
Ciasto przekładamy do podłużnej formy i wyruwnujemy.