Keks z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Keks jest idealnym ciastem na święta.

Keks z bakaliami

Składniki:

Keks z bakaliami

 

  • 2 szklanki mąki + łyżeczka do oprószenia bakalii
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • ok. 30 dag bakalii(owoce kandyzowane, orzechy, migdały)
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami
1 Masło ucieramy z cukrem na puch. Cały czas ucierając, dodajemy po żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i ucieramy na gładkie ciasto( będzie bardzo gęste). Bakalie oprószamy mąką. Wsypujemy do ciasta, mieszamy łyżką. 2.Białka ubijamy z solą. Delikatnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki (28cm). Pieczemy ok. 50minut w 190 stopniach.