Justyna92

Justyna92

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Keks z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Keks na białkach z bakaliami i groszkami czekoladowymi

Keks z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks z bakaliami

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami

Morele pokroić na mniejsze kawałki. I wszystkie bakalie przelać gorącą wodą. Drożdże rozpuścić z 2 łyżeczkami cukru w 1/4szkl letniego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki wymieszać i zostawić na 15 minut. Margarynę roztopić i ostudzić. Do drożdży dodać połowę mąki, resztę cukru, mleko wymieszać i wlać margarynę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę mąki wymieszać z bakaliami. Do ciasta dodawać raz mąkę raz ubitą pianę dokładnie wymieszać, na końcu dodać groszki czekoladowe i wymieszać.. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut.

Redakcja poleca: