bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Keks z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

U mnie na święta obowiązkowo musi być keks z dużą ilością bakalii, moja rodzina bardzo lubi to ciasto. Jest szybkie do przygotowania i można go upiec dużo wcześnie.

Keks z bakaliami

Składniki:

Keks z bakaliami

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 gram masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 gram mieszanki keksowej
  • Dodatkowo:
  • 1 op. gotowego lukru
  • 100 gram skórki pomarańczowej
  • Tłuszcz do wysmarowania formy
  • Bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami
Masło roztapiamy w rondlu, pozostawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno, ucierając wsypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Wsypujemy mieszankę keksową, delikatnie mieszamy łyżką.

Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 min. w temperaturze 180 stopni.

Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nim ciasto i posypujemy skórką pomarańczową.