Keks z bakaliami

Justyna92 - Przepis na: Keks z bakaliami offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 415
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Keks z bakaliami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Keks na białkach z bakaliami i groszkami czekoladowymi


trudność: łatwe
czas:

Keks z bakaliami - SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki
  • 4 białka
  • 150 ml mleka
  • 2 dag drożdży
  • 100 g cukru
  • 60g margaryny
  • groszki czekoladowe
  • 150-200g żurawiny, rodzynek , suszonej moreli

Keks z bakaliami - PRZYGOTOWANIE:

Morele pokroić na mniejsze kawałki. I wszystkie bakalie przelać gorącą wodą. Drożdże rozpuścić z 2 łyżeczkami cukru w 1/4szkl letniego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki wymieszać i zostawić na 15 minut. Margarynę roztopić i ostudzić. Do drożdży dodać połowę mąki, resztę cukru, mleko wymieszać i wlać margarynę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę mąki wymieszać z bakaliami. Do ciasta dodawać raz mąkę raz ubitą pianę dokładnie wymieszać, na końcu dodać groszki czekoladowe i wymieszać.. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Keks z bakaliami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Bułeczki mleczne Bułeczki ze śliwkami i owsianą kruszonką Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe
Ciasto drożdżowe sypane z jagodami Bułki z jabłkami Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami
Drożdżówki z budyniem i z michałkami Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą Drożdżowa tarta z serem i owocami
Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką Ciasto na drożdżówki Bułeczki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane