Keks z bakaliami

Justyna92 - Przepis na: Keks z bakaliami offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 448
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Keks z bakaliami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Keks na białkach z bakaliami i groszkami czekoladowymi


trudność: łatwe
czas:

Keks z bakaliami - SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki
  • 4 białka
  • 150 ml mleka
  • 2 dag drożdży
  • 100 g cukru
  • 60g margaryny
  • groszki czekoladowe
  • 150-200g żurawiny, rodzynek , suszonej moreli

Keks z bakaliami - PRZYGOTOWANIE:

Morele pokroić na mniejsze kawałki. I wszystkie bakalie przelać gorącą wodą. Drożdże rozpuścić z 2 łyżeczkami cukru w 1/4szkl letniego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki wymieszać i zostawić na 15 minut. Margarynę roztopić i ostudzić. Do drożdży dodać połowę mąki, resztę cukru, mleko wymieszać i wlać margarynę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę mąki wymieszać z bakaliami. Do ciasta dodawać raz mąkę raz ubitą pianę dokładnie wymieszać, na końcu dodać groszki czekoladowe i wymieszać.. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Keks z bakaliami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Chałka z foremki Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Brioszka dyniowa Hamburgerowe bułki z sezamem Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami
Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżówki z dżemem jagodowym
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżowiec ze śliwkami Dyniowa drożdżówka z kruszonką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane