Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Keks z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Keks na białkach z bakaliami i groszkami czekoladowymi

Keks z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami
Morele pokroić na mniejsze kawałki. I wszystkie bakalie przelać gorącą wodą. Drożdże rozpuścić z 2 łyżeczkami cukru w 1/4szkl letniego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki wymieszać i zostawić na 15 minut. Margarynę roztopić i ostudzić. Do drożdży dodać połowę mąki, resztę cukru, mleko wymieszać i wlać margarynę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę mąki wymieszać z bakaliami. Do ciasta dodawać raz mąkę raz ubitą pianę dokładnie wymieszać, na końcu dodać groszki czekoladowe i wymieszać.. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut.
Keks z bakaliami
Drożdże rozpuścić z 2 łyżeczkami cukru w letniego mleka i dodać 3 łyżki mąki wymieszać
Keks z bakaliami
Do drożdży dodać połowę mąki resztę cukru mleko wymieszać i wlać margarynę
Keks z bakaliami
Ciasto wymieszac na przemian z ubitymi białkami i mąką z bakaliami
Keks z bakaliami
Ciasto przełożyć do keksówki i piec przez 35 do 40 minut

Tagi:

keks ciasto