aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Keks z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

pyszny keks z różnymi skórkami i żurawiną. Z żółtek jaj zrobiłam babkę drożdżową, a z białek keks. Polecam.

Keks z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks z bakaliami

 

  • 6 białek rozmiar M,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 garść żurawiny,
  • 100 g mieszanki do keksa,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mąki.

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami
 Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Na zmianę dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszane mleko z olejem. Ubijać mikserem cały czas. Mieszankę do keksa i żurawinę obtoczyć w mące. Dodać do białek. Przelać ciasto do keksówki. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.



*Przepisem zainspirowałam się z bloga Ala piecze.
Keks z bakaliami
bakalie- skórki i żurawinę obtaczamy w mące
Keks z bakaliami
ubijamy białka jaj na sztywną pianę z solą
Keks z bakaliami
dodajemy stopniowo mąkę i olej z mlekiem
Keks z bakaliami
przelewamy ciasto do keksowek i pieczemy.

Tagi:

keks