Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Keks z rumowym akcentem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny świąteczny keks z bakaliami, idealny na świąteczny stół.

Keks z rumowym akcentem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Keks z rumowym akcentem

 

  • 1/2 kg mąki + 1 łyżka
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/4 szkl rumu
  • 35 dkg bakalii (orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, owoców kandyzowanych)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Keks z rumowym akcentem
Masło razem z cukrem oraz cukrem waniliowym ucieramy na kremową masę. Do masy dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Następnie wsypujemy 1/3 mąki (wymiasznej z solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia). Miksujemy. Do masy wlewamy mleko. Mieszamy. Znów wsypujemy 1/3 mąki. Miksujemy i wlewamy rum. Wsypujemy pozostałą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy bakalie (wymieszane wcześniej z łyżką mąki) i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę keksówkę.Pieczemy ok. 70 minut w temp. 170 stopni. Upieczony keks oprószamy cukrem pudrem.
Keks z rumowym akcentem
Masło razem z cukrem oraz cukrem waniliowym ucieramy na kremową masę. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy.
Keks z rumowym akcentem
Na końcu dodajemy bakalie (wymieszane wcześniej z łyżką mąki) i dokładnie mieszamy łyżką.
Keks z rumowym akcentem
Masę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę keksówkę.Pieczemy ok. 70 minut w temp. 170 stopni.