CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Keksowe babeczki z kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pyszne keksowe babeczki z kremem z bitej śmietany i konfiturą wiśniową. Dzięki skórce pomarańczowej w syropie mają mocno pomarańczowy aromat

Keksowe babeczki z kremem

Składniki:

Keksowe babeczki z kremem

ciasto

  • Ciasto: mąka pszenna 150 g
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • jajka 2 sztuki
  • masło 75 g
  • cukier puder 95 g
  • cukier waniliowy 5 g
  • mleko kilka łyżek
  • imbir kandyzowany 17 g
  • orzechy 30 g
  • skórka pomarańczowa w syropie 1 łyżeczka
  • czarny sezam 2-3 łyżeczki
  • Krem: śmietana 30 % 200 g
  • cukier puder 1-2 łyżeczki
  • sok z cytryny do smaku
  • jagody acai sproszkowane 1-2 łyżeczki
  • konfitura wiśniowa z całymi owocami

Sposób przygotowania:

Keksowe babeczki z kremem
Utrzeć masło na pulchną masę. Kolejno dodajemy cukier, jajka i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Ucierać aż masa będzie puszysta. Dodać cukier waniliowy, posiekane orzechy, imbir i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto wyłożyć do foremki na babeczki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w 170-180 C ok. 20 minut.

Zrumienione babeczki przestudzić, ostrym nożem ściąć wierzch w środku wyciąć niewielki otwór.

Wgłębienie napełnić konfiturą z wiśniami.

Ubić schłodzoną śmietanę, dodać cukier puder, sok z cytryny i jagody acai, lekko wymieszać. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić babeczki.

Na wierzchu babeczek wyłożyć całe wiśnie i nałożyć konfiturę.