cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Keksowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Muffinki z bakaliami to doskonały pomysł na święta jako alternatywa dla keksa. Pyszne, zabajone bakaliami babeczki w sam raz na mały ciasteczkowy deser.

Keksowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keksowe muffinki

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka mleka
  • 1/2 roztopionej margaryny
  • jajko
  • 200g ulubionych bakalii
  • czekolada / cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Keksowe muffinki
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i mieszamy. W rondelku roztapiamy margarynę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy składniki mokre tj.: ostygniętą margarynę, szklankę mleka i jajko. Całość mieszamy łyżką bądź miksujemy mikserem. Do masy dodajemy ulubione bakalie i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto wkładamy do foremek i pieczemy 20 min w temp. 175 C. Po upieczeniu można posypać startą czekoladą bądź cukrem pudrem. Smacznego!
Keksowe muffinki
Etap 1 - mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia
Keksowe muffinki
Etap 2 - dodajemy składniki mokre: jajko, mleko, margarynę
Keksowe muffinki
Etap 3 - całość mieszamy i dodajemy ulubione bakalie
Keksowe muffinki
Etap 4 - pieczemy ok. 20min. w temp. 175 C.