basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Keksówka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest bardzo dobrym ciastem keksowym.Dodatki dodane do ciasta, dają mu wilgotność i cudowny smak.

Keksówka drożdżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keksówka drożdżowa

 

  • maka pszenna 6 szklanek
  • żółtka do ciasta 8 szt
  • cukier kryształ do ciasta 5 łyżek
  • cukier waniliowy 1 szt
  • sól 2 szczypty
  • drożdże 10 dkg
  • masło śmietankowe do ciasta 15 dkg
  • mleko 1,5 szklanki
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • mieszanka keksowa 2 op.
  • rodzynki 2 garście
  • masło na kruszonkę 5 dkg
  • cukier kryształ do kruszonki 2 łyżki
  • maka na kruszonkę 1 garść
  • żółtko do posmarowania ciasta 1 szt
  • masło do posmarowania blaszek 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Keksówka drożdżowa
Żółtka ubijam z cukrem,solą, cukrem waniliowym na puch.Masło śmietankowe roztapiam. Do głębokiej miseczki wkładam ubite żółtka, wlewam ciepłe mleko, w którym rozpuściłam drożdże,wsypuje mąkę,dodaję sok i skórkę otartą z jednej cytryny, roztopione masło, wyrabiam.Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni, wtedy wsypuje rodzynki i mieszankę keksową.Wyrobione ciasta nakrywam ściereczką i odstawiam wy wyrosło.Wyrośnięto ciasto nakładam do keksówek wysmarowanych masłem.Wierzch ciasta smaruję żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka i posypuję kruszonką.Przyrządzenie kruszonki: do miseczki wsypuję mąkę, cukier, dodaję masło i wyrabiam.Ciasto piekę około 50 minut w 160 stopniach.Życzę smacznego.Z tej porcji wychodzi dwie długie keksówki i jedna krótka.
Keksówka drożdżowa
upieczony, wystygniety keks drożdżowy posyypany kruszonką
Keksówka drożdżowa
Surowe ciasto keksowe włozone do keksówki posmarowanej masłem
Keksówka drożdżowa
Wyrośniete, surowe ciasto na keks z dodatkami mieszanki keksowej i rodzynek
Keksówka drożdżowa
Wyrobione ciasto surowe na keks do którego wsypałam mieszankę keksową i rodzynki