gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 622]

Ketchup paprykowo-cukiniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

uwielbiam ten ketchup. Dodaję go do pizzy jako sos. super smakuje z plackami ziemniaczanymi. najlepszy do mięs.

Ketchup paprykowo-cukiniowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ketchup paprykowo-cukiniowy

 

  • 2kg cukini,
  • 3 żółte,
  • 7 czerwonych papryk,
  • 4 cebule,
  • 3 koncentraty pomidorowe po 190g,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,

Sposób przygotowania:

Ketchup paprykowo-cukiniowy
Cukinię obieramy, trzemy na tarce o grybych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Zasypujemy 3 łyżkami soli. Odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie mieszamy z cukinią i gotujemy wszystko ok 1 godziny. Przestudzone warzywa miksujemy dokładnie by powstała jednolita gładka masa. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy znowu ok 30 min. Gorące przekładamy do słoików. smacznego. 
Ketchup paprykowo-cukiniowy
warzywa gotujemy około 1 godziny aż zmiękną.
Ketchup paprykowo-cukiniowy
Następnie miksujemy dokładnie na jednolitą masę.
Ketchup paprykowo-cukiniowy
Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze gotujemy 30 minut