Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Ketchup (sos) z dyni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ketchup z dyni jest rewelacyjnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań. Możemy go stosować do makaronów, ryżu czy też jako dodatek do mięs. Świetnie też się komponuje jako sos do przystawek na zimno.

Ketchup (sos) z dyni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ketchup (sos) z dyni

Ketchup z dyni

Zalewa

  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1 szkl. octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżka papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Ketchup (sos) z dyni

Przygotowanie warzyw

Dynię umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Dodać 1 łyżkę soli i odstawić na 3 godz.
Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Dodać 1 łyżeczkę i soli odstawić na 3 godz.
Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać 1 łyżeczkę soli i odstawić na 3 godz.

Zalewa i ketchup

Każde z warzyw przełożyć do osobnych garnków wraz z sosem własnym i gotować do miękkości (ok. 30 min). W razie konieczności podlać niewielką ilością wody. Ugotowane warzywa zmiksować i połączyć razem.

Wszystkie składniki zalewy wlać do garnka i zagotować. Połączyć ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez kolejne 30 min. często mieszając.

Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków, solidnie zakręcamy, odwracamy denkiem do doły i zostawiamy do ostygnięcia.

Ketchup (sos) z dyni
Paprykę myjemy, wydrążamy i kroimy w kostkę a następnie zasypujemy solą.
Ketchup (sos) z dyni
Dynię myjemy, wydrążamy i kroimy w kostkę a następnie zasypujemy solą.
Ketchup (sos) z dyni
Cebulę myjemy, kroimy i kostkę i zasypujemy solą.
Ketchup (sos) z dyni
Każde z warzyw gotujemy osobno we własnej zalewie
Ketchup (sos) z dyni
Zmiksowane warzywa łączymy razem i gotujemy kolejne 30 min.

Tagi:

dynia