zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ketchupowe schabowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

mocno ketchupowe kotlety schabowe

Ketchupowe schabowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ketchupowe schabowe

 

  • na 2 porcje
  • 2 plastry schabu bez kości ( po 150 g )
  • Ciasto :
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki
  • kilka łyżek pikantnego ketchupu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania

Sposób przygotowania:

Ketchupowe schabowe
Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Do głębokiego talerza wbić jajko, 4 łyżki ketchupu, dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto ma być gęste, gdyby było za mocno gęste dodać jeszcze ketchupu i ponownie wymieszać ciasto. Kotlety obtoczyć w mące a następnie oblepić ciastem i tak zostawić na 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, ułożyć kotlety a resztę ciasta rozłożyć na kotletach. Smażyć na średnim ogniu kilka minut a potem delikatnie obrócić aby ciasto się nie rozlało i smażyć dalej kilka minut. Podawać np. z ziemniakami i surówką.
Ketchupowe schabowe
kotlety rozbić nie za cienko tłuczkiem do mięsa
Ketchupowe schabowe
w talerzu umieścić składniki ciasta i dokładnie wymieszać
Ketchupowe schabowe
obtoczone kotlety zanurzyć w cieście na 30 minut
Ketchupowe schabowe
potem smmażyc z ciastem po kilka minut z każdej strony