ava40

ava40

Kucharz
[Przepisów: 10]

Kibiny

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jarska wersja tradycyjnej potrawy karaimskiej. Kibiny najlepiej smakują na gorąco, prosto z piekarnika.

Kibiny

Składniki:

Kibiny

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 250 g masła
  • 2 jaja z wolnego wybiegu
  • 200 g śmietany owsianej
  • 25 g drożdży
  • 100 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka sojowego
  • pół łyżeczki ksylitolu (lub cukru)
  • łyżeczka soli (najlepiej kamiennej drobno zmielonej)
  • oliwa do posmarowania uformowanych kibinów

 

  • Farsz:
  • 300g prawdziwków lub innych ulubionych grzybów
  • 100g słodkiej kapusty
  • cebula
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i sól
  • trochę wody

Sposób przygotowania:

Kibiny
Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z ksylitolem (lub cukrem) rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto (ręcznie). Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Grzyby kroimy w kosteczkę, siekamy słodką kapustę, dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz. Farsz podlewamy wodą. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować oliwą. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców.