2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kiczeri-indyjska potrawka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kiczeri to tradycyjne danie z kuchni indyjskiej, podstawą jest ryż i soczewica oraz masło ghee, danie które oczyszcza i rozgrzewa organizm dzięki przyprawom polecam na lekki zdrowy obiad lub ciepłą kolację. Odkąd je poznałam jest moim ulubionym.

Kiczeri-indyjska potrawka

Składniki:

Kiczeri-indyjska potrawka

 

  • 3/4 szklanki ryżu basmati
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • około 4 szklanki gorącej wody
  • 1 marchewka
  • 1/2 młodej cukinii
  • 2 łyżki masła klarowanego ghee
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Kiczeri-indyjska potrawka

ETAP 1:

Kiczeri-indyjska potrawka
na rozpuszczonym maśle przesmażamy przyprawy

Ryż razem z soczewicą płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osączamy na sicie.
Masło ghee rozgrzewamy w garnku, wsypujemy kurkumę, mielony kmin rzymski oraz szczyptę imbiru, podsmażamy przyprawy.

ETAP 2:

Kiczeri-indyjska potrawka
wsypujemy ryż z soczewicą smażymy minutę

Dodajemy osączony ryż z soczewicą, smażymy razem przez minutę mieszając od czasu do czasu.

ETAP 3:

Kiczeri-indyjska potrawka
w trakcie dodajemy marchewkę oraz cukinię gotujemy

Zalewamy gorącą wodą, dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz cukinię, gotujemy pod przykryciem około 20 minut aż ryż wchłonie wodę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem do smaku.

Rozkładamy na talerze podajemy gorące.


Tagi:

danie warzywa