pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kiełbasa myśliwska z dzika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

swojska kiełbaska palce lizać

Kiełbasa myśliwska z dzika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kiełbasa myśliwska z dzika

 

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa myśliwska z dzika
Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz boczek (najlepiej tłusty) mielimy w maszynce do mięsa. Owoce jałowca oraz pieprz ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Jelita faszerujemy mięsem (można użyć maszynki ze specjalną końcówką lub pomagać sobie łyżką i ewentualnie palcem) upychając delikatnie mięso do środka flaka. Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w dymie jałowcowym ok. 2-3h. Po wędzeniu można delikatnie przetrzeć kiełbasę wilgotną ściereczką jeśli będzie zbyt czarna od dymu. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby kiełbasa wystygła.
Kiełbasa myśliwska z dzika
Kiełbasa myśliwska z dzika