SUPERPRZEPIS

Kiełbasa na chleb

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Kiełbasa na chleb Więcej zdjęć (5)

W końcu zakupiłam osłonkę do kiełbasy bo zbierałam się już od dawna do jej zrobienia. Wędlin jadam mało, bo sklepowe mi nie smakują. Ale od czasu do czasu lubię zjeść dobre mięsko na chleb. Kiełbasa z galaretką to jest to co bardzo lubię.

Składniki:

Kiełbasa na chleb

 

  • 1 kg mięsa od szynki
  • 30 dkg boczku świeżego
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 kg udźca z indyka
  • biały pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka peklosoli / można dodać zwykłą sól /
  • 25 g żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kiełbasa na chleb
Udziec z indyka i boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże. Przesypuje peklosoą i odstawiam na 24 h do lodówki Kurczaka i mięso od szynki kroję w centymetrową kostkę przesypuję peklosola w osobnej misce i też odstawiam na 24 h do lodówki.Po tym czasie przekładam wszystko do dużej miski , mieszam dokładnie, dodaję zimną wodę, żelatynę, czosnek sprasowany, pieprz mielony. Całość wyrabiam dokładnie rękoma, tak długo aż mięso połączy się z przyprawami, wodą i będzie się kleić. Należy spróbować czy mięso jest dobrze doprawione. Do maszynki do mięsa dokręcam tulejkę, na która naciągam osłonkę barierową szerokość 80 mm. Mięso wkładam do maszynki i wyciskam do osłonki. Końcówki związuję sznurkiem. Kiełbasy przekładam do brytfanny, wlewam wodę zimą taką ilość żeby nakryło kiełbasę. Przykrywam pokrywką i parzę w temp 80 stopni 1,5 h. Kiełbasa nie może się gotować tylko ma się parzyć. Jak odstawię z gazu zostawiam kiełbasę w tej wodzie do ostygnięcia. Wyjmuję z wody i wkładam do lodówki. 
Kiełbasa na chleb
mięso na kiełbase pokrojone i częsciowo zmielone
Kiełbasa na chleb
osłonki od kiełbasy napełniam mięsem za pomoca maszynki i tulejki
Kiełbasa na chleb
osłonki od kiełbasy po nadzianiu zawiązuję sznurkiem na końcach
Kiełbasa na chleb
kiełbasę przekładam do grytfanny długiej zalewam wodą i gotuję