lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kiełbasa słoik - owa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

No to dalsze frykasy domowe zacząć. Dziś chcę wam pokazać jak się robi kiełbasę słoik - ową . Zaznaczam, że robię pierwszy raz i już się nie mogę doczekać jaka będzie w smaku .

Kiełbasa słoik - owa Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kiełbasa słoik - owa

Składniki do przygotowania kiełbasy słoik - owej

  • Boczek świeży bez skóry 500 g

 

  • karkówka 500 g

 

  • szynka wieprzowa 1 kg

 

 

  • woda zimna 200 ml

 

  • 3 łyżki majeranku

 

 

  • sól 1.1/2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa słoik - owa

Wykonanie kiełbasy słoik - owej

Mięso i boczek myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Mielimy po kolei najpierw karkówkę boczek i szynkę. Wyrabiamy ręką mięso.

Wlewamy zimna wodę 200 ml , znowu wyrabiamy. Dodajemy pieprz ziołowy, sól, majeranek i czosnek sprasowany.

Znowu wyrabiamy mięso dokładnie z 15 minut. Posypujemy dwoma łyżeczkami żelatyny mięso i znowu wyrabiamy kolo 10 minut.

Teraz bierzemy słoiczek wkładamy w niego lejek nierdzewny tylko do słoików.

Wkładamy przez ten lejek mięso tak do 3/4 słoika ( mięso ma być luźne) . Zakręcamy i tak z każdym słoiczkiem.

Do garnka wlewamy wodę wkładamy na dno ściereczkę i układamy słoiki. Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut.

Potem wyjmujemy do ostygnięcia, a następnie do lodówki. Kiełbasa wyszła wyśmienita

Kiełbasa słoik - owa
Mięso i boczek myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki.
Kiełbasa słoik - owa
Mielimy po kolei najpierw karkówkę boczek i szynkę .
Kiełbasa słoik - owa
Wyrabiamy ręką mięso , przez parę chwil .
Kiełbasa słoik - owa
Wlewamy zimna wodę 200 ml , znowu wyrabiamy .
Kiełbasa słoik - owa
Dodajemy pieprz ziołowy , sól , majeranek i mieszankę o smaku czosnkowym .
Kiełbasa słoik - owa
Posypujemy dwoma łyżeczkami żelatyny mięso i znowu wyrabiamy kolo 10 minut . Teraz bierzemy słoiczek wkładamy w niego lejek nierdzewny tylko do słoików .
Kiełbasa słoik - owa
Wkładamy przez ten lejek mięso tak do 3/4 słoika ( mięso ma być luźne) .
Kiełbasa słoik - owa
Zakręcamy i tak z każdym słoiczkiem .

Tagi:

kielbasa