pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kiełbasa sucha z dzika

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

typowa kiełbasa "żujka". Jeden gryz i godzina zabawy ;o)

Kiełbasa sucha z dzika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kiełbasa sucha z dzika

 

  • 3 kg mięso z dzika,
  • 1 kg słonina,
  • sól ziołowa,
  • jelita wieprzowe cienkie,
  • pieprz czarny ziarnisty,

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa sucha z dzika
Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz słoninę mielimy w maszynce do mięsa. Pieprz ucieramy w moździerzu i wraz z solą dodajemy do mięsa. Mieszamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Mięso upychamy do środka jelita. Kiełbasa musi wyjść dość gruba także najlepiej robić to ręcznie. Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w zimnym dymie jałowcowym ok. 4h. Po wędzeniu kiełbasę odstawiamy w ciepłe, przewiewne miejsce (u mnie wisiała koło komina nad paleniskiem - palenisko przez ten czas nie było mocno grzane) i czekamy ok 2-3 miesięcy, aż wyschnie.
Kiełbasa sucha z dzika
Kiełbasa sucha z dzika