SUPERPRZEPIS

Kiełbasa szynkowa z szynkowara

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Kiełbasa szynkowa z szynkowara Więcej zdjęć (3)

Kuszona przepisami na wędlinki z szynkowaru zakupiłam sobie taki i oto mój pierwszy wyrób.

Składniki:

Kiełbasa szynkowa z szynkowara

 

  • 60 dag mięsa z kurczak
  • 80 dag mięsa z łopatki
  • 30 gram peklosoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1.5 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa szynkowa z szynkowara
Łopatkę umyć i osuszyć, następnie pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem oraz pokroić w małą kostkę. Mięso z kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z oba gatunki mięsa z peklosolą, przygotowane mięso odstawić na 3 godziny do lodówki.

Mięso po schłodzeniu wymieszać z pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem oraz cukrem pudrem na koniec dodać wodę i żelatynę całość dokładnie wymieszać i ciasno ubić w szynkowarze. Mięso odstawić do zapeklowania na 24 godziny w lodówce.

Szynkowar z zapeklowanym mięsem umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować 2 godziny w temp. 80st, następnie wystudzić i schłodzić kolejne 12 godzin.
Kiełbasa szynkowa z szynkowara
Przygotowane mięso wymieszać z przyprawami
Kiełbasa szynkowa z szynkowara
Masę miesną ciasno ułożyć w szynkowarze