Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Kiełbasa z kapustą po serbsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie kuchni serbskiej, znane również w Chorwacji. Pikantnie doprawione, pachnące trochę korzennie jest świetną alternatywą bigosu.

Kiełbasa z kapustą po serbsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiełbasa z kapustą po serbsku

 

  • Składniki (4 osoby):
  • ok. 60 dag kiszonej kapusty
  • ok. 60 dag ziemniaków
  • 5 - 6 cienkich, pikantnych kiełbasek (najlepiej baranich, ale i frankfuterki się sprawdzą)
  • duża, biała cebula
  • 2 łyżki masła
  • szklanka białego wina
  • szklanka mleka
  • 4 - 5 ziaren jałowca
  • listek laurowy
  • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Kiełbasa z kapustą po serbsku
Ugotuj ziemniaki w mundurkach - powinny być lekko rozgotowane. Posiekaj cebulę i zeszklij na łyżce masła. Dodaj kapustę, jałowiec, listek laurowy, podlej winem i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Dopraw do smaku. Ugotowane ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę (lub rozgnieć tłuczkiem), dodaj łyżkę masła, mleko, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Wyłóż kapustę do żaroodpornego naczynia, rozgarnij na brzegi. Do środka wyłóż puree ziemniaczane. Na wierzchu rozłóż pokrojone w grube plastry kiełbaski. Zapiekaj w 200 st. C ok. 25 - 30 minut. Podawaj z piwem, chociaż i czerwone wino będzie niezłe,
Kiełbasa z kapustą po serbsku
Kapustę gotuj z dodatkiem wina i jałowca.
Kiełbasa z kapustą po serbsku
Ziemniaki utrzyj na gładkie puree, dodaj gałkę - będą miały lekko korzenny smak
Kiełbasa z kapustą po serbsku
Wyłóż do naczynia żaroodpornego i dodaj kiełbaski. Zapiekaj.