Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kiełbaski duszone w pieczarkach :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Prościutki obiadek z cyklu ,, leniwca " - jak nam się bardzo spieszy by zrobić coś ciepłego na obiad .

Kiełbaski duszone w pieczarkach :

Składniki:

Kiełbaski duszone w pieczarkach :

 

  • 2 cienkie kiełbaski ( jak kupuję ,, śląską ")
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 kostki bulionu grzybowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki

 

Sposób przygotowania:

Kiełbaski duszone w pieczarkach :
Kiełbaski ponacinać w ,, krateczkę " i obsmażyć na maśle na rumiano, dosypać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić ją . Z pieczarek usunąć ogonki i przekroić na pół a pieczarki w ćwiartki . Zdjęć z patelni kiełbasę i wsypać pokrojone ogonki i włożyć kapelusze pieczarek. Usmażyć na rumiano . Dołożyć z powrotem kiełbasę . Wrzucić rozkruszoną kostką bulionową .Podlać śmietanką i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku pieprzem .
Podawać z puree ziemniaczanym posypaną pokrojoną natką pietruszki.