Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kiełbaski smażone w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Obiad na szybko. Polska surowa smażona z cebulą i czosnkiem, w konfiturze żurawinowej - warto spróbować.

Kiełbaski smażone w sosie żurawinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiełbaski smażone w sosie żurawinowym

 

  • kiełbasa polska surowa (firmy Biegun) - 3 pętka,
  • cebula - 1,
  • czosnek - ząbek,
  • konfitura żurawinowa - 6-7 łyżeczek,
  • sok z cytryny - do smaku,
  • suszone oregano,
  • suszony majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia - u mnie olej.

Sposób przygotowania:

Kiełbaski smażone w sosie żurawinowym
Kiełbaski nacinamy z obydwu stron w wielu miejscach. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy kiełbaski z obu stron. Smażymy na średnim ogniu, uważając aby nie zbrązowiały za mocno. Po chwili dodajemy pokrojona w kostkę cebule, w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu i krótko podsmażamy. Dodajemy posiekany czosnek, chwilkę smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy konfiturę żurawinową, mieszamy ją z cebulką. Przyprawiamy do smaku i smażymy na wolnym ogniu. Na koniec posypujemy wszystko majerankiem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz mizerią.
Kiełbaski smażone w sosie żurawinowym
Kiełbaski nacinamy z obydwu stron w wielu miejscach. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy kiełbaski z obu stron.
Kiełbaski smażone w sosie żurawinowym
Po chwili dodajemy pokrojona w kostkę cebule
Kiełbaski smażone w sosie żurawinowym
w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu i krótko podsmażamy.
Kiełbaski smażone w sosie żurawinowym
Dodajemy posiekany czosnek

Tagi:

kielbasa