Kiełbaski wieprzowe zapiekane z fasolką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pyszne kiełbaski w sosie z pomidorów

Kiełbaski wieprzowe zapiekane z fasolką

Składniki:

Kiełbaski wieprzowe zapiekane z fasolką

 

  • 8 dużych chudych kiełbasek wieprzowych
  • 125 g wędzonego bekonu bez skórki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 gram fasolki flageolot z puszki
  • 400 gram fasolki cannellini z puszki
  • 400 gram pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki suszonych ziół
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbaski wieprzowe zapiekane z fasolką
Kiełbaski pokroiłam na kawałki po ok 2,5 cm, a bekon w kostkę.Kiełbaski i bekon wrzuciłam do rozgrzanego naczynia żaroodpornego.Smażyłam na dużym ogniu 8 minut,do zrumienienia.Cebulę przepołowiłam, obrałam i pokroiłam w plasterki. Obrałam i wycisnęłam czosnek.Opłukałam i osączyłam fasolkę. Wyjęłam kiełbaski i bekon z naczynia żaroodpornego,odstawiłam.W naczyniu zostawiłam tylko 2 łyżki tłuszczu,resztę wylałam.Wrzuciłam cebulę i czosnek.Smażyłam 5 minut. Dorzuciłam pokrojone pomidory wraz z sokiem oraz zioła,musztardę i przecier pomidorowy. Doprowadziłam do wrzenia,a następnie dorzuciłam fasolkę.Ponownie wrzuciłam kiełbaski i bekon,doprawiłam do smaku.Gotowałam na niewielkim ogniu 10 minut.