Kiełki - rodzaje i zastosowanie w kuchni

rodzaje kiełków i zastosowanie ich w kuchni

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kiełki - rodzaje i zastosowanie w kuchni
Kiełki są zdrowym dodatkiem do rozmaitych potraw. Można je położyć na kapance, dodawać do sałatek, surówek, potraw z jajek i do innych dań. Można niimi również posypywać zupy i sosy, duszone mięso i warzywa. Można je zmiksować z jogurtem naturalnym i miodem, otrzymamy smaczny i zdrowy koktajl. Do przyżądzania potraw używa się kilku rodzajów kiełków: 1. Słonecznika- mają działanie odtruwające i uspakajajace. 2. Rzodkiewki- zwiększają odporność. 3. Pszenicy- poprawiają pracę serca, oczyszczają organizm z toksyn. 4. Soi- opóźniają efekty starzenia się. 5. Rzeżuchy- zwiększają odporność, wzmacniają paznokcie oraz włosy. 6. Soczewicy- poprawiają wygląd skóry oraz koją nerwy.