Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kieszonki schabowe z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kieszonki schabowe nadziewane duszoną cebulą z kolendrą na pomidorowo.

Kieszonki schabowe z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kieszonki schabowe z cebulą

 

  • 1 bardzo duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 2 czubate łyżeczki ketchupu pikantnego
  • 1/3 pęczka świeżej kolendry
  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 jajko
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kieszonki schabowe z cebulą
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać trochę soli i pieprzu, mieloną kolendrę i sos sambal oelek. Wymieszać, dodać ketchup. Ponownie wymieszać, wlać pół szklanki wody. Cebulę dusić bez przykrycia tak długo, aż cały płyn odparuje. Świeżą kolendrę posiekać, dodać do cebuli, wymieszać. Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Na każdym ułożyć cebulowy farsz. Złożyć na pół, spiąć wykałaczkami. Nadziane schabowe kieszonki obtaczać w mące, zamaczać w rozbełtanym jajku, następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć je na oleju na rumiano z obu stron.
Kieszonki schabowe z cebulą
Pokrojona w piórka cebula zeszklona na oleju.
Kieszonki schabowe z cebulą
Pokrojona świeża kolendra dodana do duszonej cebuli.
Kieszonki schabowe z cebulą
Cebulowy farsz rozłożony na rozbitych tłuczkiem plastrach schabu.
Kieszonki schabowe z cebulą
Panierowane nadziane cebulą kieszonki schabowe smażone na oleju.