SUPERPRZEPIS

Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami

Delikatny filet z kurczaka nadziany porem, papryką , suszonymi pomidorami, oprószony ziołami w delikatnym sosie serowo-szczypiorkowym to wspaniała propozycja na letni obiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie, jednym słowem....mniam!

Składniki:

Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami

 

  • 5 pojedynczych filetów z kurczaka
  • 15 dag sera żółtego morskiego
  • 1/2 papryki
  • 1/2 małego pora
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • majonez
  • sól do smaku
  • przyprawa do kurczaka gruboziarnista
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sos serowy:

  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • 100 g serka śmietankowego topionego
  • 1/2 pęczka szczypioru z dymki
  • sól morska do smaku
  • pieprz biały do smaku

Sposób przygotowania:

Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami

ETAP 1:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.

Farsz:

Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami
Paprykę i suszone pomidory kroimy tak samo por

Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie,

ETAP 3:

Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami
na patelni rozgrzewamy olej dodajemy czosnek por i resztę warzyw

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty.Zestawiamy z ognia zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem żółtym, doprawiamy solą do smaku.

ETAP 4:

Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami
mieso nadziewamy farszem układamy w naczyniu

Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, dociskamy mięso, możemy spiąć wykałaczkami, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

ETAP 5:

Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami
mięso w naczyniu oprószone przyprawami przed pieczeniem

Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut.

Sos:

Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami
Sos przygotowujemy wg przepisu

Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem.
Smacznego!