SUPERPRZEPIS

Kieszonki z kurczaka w sosie grzybowym

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Kieszonki z kurczaka w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Kieszonki z piersi kurczaka nadziane wędzonką, serem wędzonym topionym i cebulą, w śmietanowym sosie z leśnych grzybów.

Składniki:

Kieszonki z kurczaka w sosie grzybowym

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 plastry wędzonki wiejskiej
  • 50 g sera wędzonego topionego
  • 1/4 dużej cebuli
  • ok. 60 dkg leśnych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kieszonki z kurczaka w sosie grzybowym
Mięso podzielić na 4 porcje. Każdą porcję mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po plasterku wędzonki, kawałku sera i cebuli, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami. Grzyby (użyłam koźlarzy i kurek) oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, usmażyć na rozgrzanym oleju z masłem. Jak płyn z grzybów odparuje, włożyć do nich mięsne kieszonki i lekko je z obu stron zrumienić. Do grzybów z mięsem wlać 2 szklanki wody. Wszystko dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i szklanką zimnej wody, zagęścić tym sos. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem z mięsa usunąć wykałaczki.
Kieszonki z kurczaka w sosie grzybowym
Porcje mięsa rozbite tłuczkiem oprószone solą i pieprzem posmarowane musztardą.
Kieszonki z kurczaka w sosie grzybowym
Kawałek sera i cebuli i plasterek wędzonki ułożone na każdym kawałku mięsa.
Kieszonki z kurczaka w sosie grzybowym
Oczyszczone umyte pokrojone i usmażone leśne grzyby.
Kieszonki z kurczaka w sosie grzybowym
Nadziane mięso włożone do grzybów i rumienione.