magdusia231

magdusia231

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

kieszonki z piersi kurczaka z serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

podane składniki na 2 porcje

kieszonki z piersi kurczaka z serem feta

Składniki:

kieszonki z piersi kurczaka z serem feta

 

 

  • Sos pomidorowy z oliwkami:
  • sos do spaghetti ŁOWICZ
  • papryka 0,5 szt.
  • oliwki czarne 15 szt. (w zależności od upodobania mniej lub więcej)
  • wino wytrawne białe 0,5 szkl.
  • woda 0,75 szkl.
  • bazylia
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

kieszonki z piersi kurczaka z serem feta
1. Pierś kurczaka umyć, przekroić wpoprzek na mniejsze części, (np. 3) i delikatnie rozbić tłuczkiem 2. Skropić pierś sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, odłożyć na 20 minut. 3. Przygotować nadzienie: ser feta urobić widelcem, dodać bazylię i pieprz (nie solić, gdyż ser jest słony). 4. Na każdy kawałek piersi nakładać nadzienie z jednej strony i przykryć drugą częścią, żeby powstała kieszonka, złączyć wykałaczkami. 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia, włożyć ząbek czosnku i smażyć przez ok. 1 min, żeby olej miał zapach czosnku, następnie wyjąć czosnek i smażyć kieszonki z piersi po 2 minuty z każdej strony, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 180 st. przez około 8 minut. 6. Przygotować sos: paprykę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, po 4 minutach dodać sos do spaghetti ŁOWICZ, wlać wino i wodę, wymieszać i smażyć, dopóki woda nie wyparuje; następnie dodać pokrojone w plasterki oliwki i gotować pod przykryciem przez 4 minuty. Na koniec dodać posiekaną bazylię i/lub natkę pietruszki. Kieszonki z kurczaka podawać z sosem pomidorowym.