reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kilimandżaro - ciasto czekoladowe z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciacho mało słodkie, dość mocno czekoladowe - czyli takie jakie lubię najbardziej i idealne na poprawę samopoczucia :)

Kilimandżaro - ciasto czekoladowe z jabłkami

Składniki:

Kilimandżaro - ciasto czekoladowe z jabłkami

 

  • Ciasto

 

  • 6 jaj L lub 7 M

 

  • niecała szklanka cukru

 

 

 

  • 1,5 kopiatej łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 2 łyżki ciemnego kakao

 

  • łyżka wody

 

  • 2 łyżki oleju

 

  • Masa jabłkowa:

 

 

  • 2 galaretki cytrynowe

 

 

 

  • Masa budyniowa

 

 

  • Polewa

 

  • 100g czekolady

 

  • 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Kilimandżaro - ciasto czekoladowe z jabłkami

ciasto

Kilimandżaro - ciasto czekoladowe z jabłkami
ciasto jest bardzo delikatne, dlatego mąkę mieszamy już ręcznie

Przygotowujemy tak jak biszkopt, czyli oddzielamy żółtka od białek.

Przesiewamy obie mąki razem z proszkiem i kakao

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.

Do ubitych dodajemy stopniowo cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę, aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy po jednym żółtku.

Wyłączamy robot i działamy dalej szpatułką

Do masy dodajemy wodę wymieszaną z olejem, przesiane mąki i delikatnie mieszamy aż masa sie połączy.

Gotową wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecze sie około 30-35 minut.

Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

masa jabłkowa

Kilimandżaro - ciasto czekoladowe z jabłkami
jabłka cały czas mieszamy- szybko się przypalają

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny.

Przekładamy do rondla z grubym dnem dodajemy masło i prażymy przez 8-10 minut,

Dodajemy obie sypkie galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia.

Studzimy i jak zacznie nam tężeć przekładamy na ciasto.

Odstawiamy do całkowitego stężenia.

masa budyniowa

Kilimandżaro - ciasto czekoladowe z jabłkami
ta masa zawsze sie udaje i wszystkim smakuje

Odlewamy 1/2 szklanki mleka i dodajemy obie mąki.

Mleko zagotowujemy i cały czas mieszając wlewamy rozrobione mleko z mąką- budyń gotujemy jeszcze przez minutę ( od ponownego zagotowania i do zagęszczenia).

Po wyłączeniu ognia od razu dodajemy żółtka, trzeba też cały czas mieszać żeby nie wyszła jajecznica:)

Przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia
Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.



Masę przekłądamy na jabłka i przykrywamy drugim blatem.

Na górę wylewamy polewę.

polewa

Kilimandżaro - ciasto czekoladowe z jabłkami
do przygotowania użyć najlepiej ulubioną czekoladę- nadaje sie i gorzka i mleczna lub dodajemy obie:)

Polewa.

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i wodę i na małym ogniu pogdrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

Gotujemy 1-2 minuty i ciepłą wylewamy na ciasto.



Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Tagi:

ciasto owoce masa