czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kilimandżaro - ciasto z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne, jesienne ciasto z dodatkiem jabłek i delikatnej masy budyniowej. Idealne do popołudniowej kawy.

Kilimandżaro - ciasto z jabłkami

Składniki:

Kilimandżaro - ciasto z jabłkami

 

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek,
  • 2 jasne galaretki (u mnie pomarańczowe),
  • łyżka masła.

 

 

  • Polewa:
  • 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,
  • 1/2 łyżki masła,
  • 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

Kilimandżaro - ciasto z jabłkami
1. Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. 2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę. Odstawić, by lekko stężało. Wylać na pierwszy blat ciasta. Schłodzić. 3. W 150ml mleka rozrobić żółtka oraz mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. 4. Całośc rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Można delikatnie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce.